Workshop sensomotorische prikkelverwerking

KSH vindt het belangrijk om in haar personeel te investeren. Daarom hebben al onze activiteiten coördinators van het kinderdagverblijf op vrijdag 7 oktober een workshop sensomotorische prikkelverwerking gevolgd. Deze werd gegeven door Lotte en Anoek van Alles kan buiten. De natuur is een grote speelleeromgeving. Waar je snel tot uitdagend spel komt. Waar je samen iets kunt maken en dus werkt aan executieve functies, dat hoeft een kind niet te weten, die is gewoon heerlijk aan het creëren.

Tijdens de workshop leerden we hoe belangrijk sensomotorische prikkelverwerking is, met name voor kinderen tot 7 jaar. Als je niet al je zintuigen al hebt uitgeprobeerd en ervaren hebt hoe het is om te ruiken, te proeven, te horen, te zien en te voelen kan dit het leren op de basisschool belemmeren, hoe mooi dat KSH deze activiteiten coördinators heeft getrakteerd op deze extra kennis en ervaring, zo kunnen ze de kinderen nog beter begeleiden op weg naar de basisschool. De deelnemers voelden wat er in de washandjes zaten, roken aan producten die ze niet konden zien, proefden op de tast verschillende kruiden. Luisterde naar de geluiden in het park en keken naar platen in een prentenboek.

De betrokkenheid van de deelnemers was zeer hoog. Er werd uitleg gegeven hoe je als je iets ziet, dit bekijkt vanuit je eigen interesses en eerder opgedane kennis. Waar de één vooral de dieren op de plaat opvielen, was er een ander die juist allerlei technische zaken zag, zoals windmolens en een tractor. Door middel van de interactievaardigheid praten en uitleggen, werd duidelijk hoe je prentenboeken kunt gebruiken om buiten tot spel te komen. Eén van de basisregels van de trainers is, er zijn geen regels, alles is goed. Daarna startte de berenjacht. De trainster leidde het boekje kort in en vertelde dat wij wellicht ook een beer konden vinden. Vol enthousiasme volgde de groep de trainers het bos in van het Rotterdamse Zuiderpark. Het was een leerzame workshop, die ook de andere collega’s zal inspireren om nog vaker met de kinderen naar buiten te gaan.

Typ hier je zoekopdracht en druk op enter

Eindejaars check