KSH KDV De Kleine Vriendjes

KSH KDV De Kleine Vriendjes is een uniek kinderdagverblijf in een authentiek pand op de Mathenesserlaan 183 te Rotterdam.

De visie van KSH is “Het moet gewoon leuk zijn” zie je overal terug. Kinderen kunnen kiezen uit diverse hoekjes waar ze heerlijk kunnen spelen, afgestemd op hun belevingswereld. Denk bijvoorbeeld aan een huishoek, leeshoek en constructiehoek of een baby hoek waar de baby’s ongestuurd kunnen kruipen en spelen. Ook kunnen de kinderen kunnen aan tafel puzzelen, met lego spelen of een auto baan maken. Ieder jaar organiseert KSH KDV De Kleine Vriendjes een groot uitstapje naar diergaarde Blijdorp of de kinderboerderij. Gedurende de rest van het jaar gaan wij regelmatig op uitstapje naar het theater, speeltuin of gezellig met de kinderen een stukje wandelen.
Ook worden er regelmatig professionals uitgenodigd voor het geven van workshops. Voorbeelden hiervan zijn o.a. yogalessen en peuterdans.

De omgeving straalt rust uit en spreekt kinderen aan op hun eigen niveau. Het dagritme dat gevolgd wordt zorgt voor rust en regelmaat. Op de buitenspeelplaats die op zeer korte termijn onder handen genomen wordt of in de gymzaal kunnen kinderen heerlijk rennen en hun motoriek ten aanzien van diverse activiteiten verder ontwikkelen. Tijdens deze ontdekkingstocht staan wij naast het kind om structuur, veiligheid en voldoende uitdaging te bieden.

Speerpunten

Enkele speerpunten van de dagopvang:

 • Aanbod van VVE programma Uk en Puk
 • Ervaren professionele medewerkers
 • Terugkerende jaarfeesten
 • Jaarlijkse uitstapjes (o.a. Blijdorp uitstapje)
 • Vele mogelijkheden in de omgeving om te wandelen
 • Ruime openingstijden
 • Geen sluiting voor studiedagen of tussen de kerstdagen en Oud en Nieuw
 • Natuurtuin
 • Luiers, maaltijden, tussendoortjes, babyvoeding en Avent of DR. Brownfles zijn in de kosten inbegrepen.
 • Warme maaltijden: Bij de Kleine Vriendjes wordt dagelijks met de kinderen warm gegeten. De maaltijden zijn deels biologisch en deels vers (d.w.z. zonder conserveringsmiddelen) en worden geleverd door de leverancier “madaga”. Er wordt rekening gehouden met allergieën, diëten en voedingsadviezen die horen bij de bepaalde leeftijden.

 

Programma

Ben ik in Beeld

Op het KDV werken wij met het ontwikkelingsstimuleringsprogramma “Ben ik in Beeld”. Onderdeel van Ben ik in Beeld is: Uk en Puk. Samen met de vrolijke hand pop Puk beleven de kinderen de leukste avonturen en wordt tegelijkertijd op speelse wijze aandacht besteed aan taal en de eenvoudige beginselen van het rekenen en andere ontwikkelingsgebieden.

Spelenderwijs brengen wij de kinderen vaardigheden bij ter bevordering van een soepele overgang naar de basisschool. Door een eenduidige lijn, samenwerking, overleg en warme overdracht zal een kind zich snel op de nieuwe plek veilig voelen wat het leerproces ten goede komt. Het programma houdt rekening met verschillen in (taal)ontwikkeling binnen een groep.

Daardoor is het niet alleen geschikt voor kinderen met een taalachterstand, maar krijgen juist ook taalvaardige kinderen voldoende uitdaging. Ben ik In Beeld is samen met het programma van Uk en Puk en volwaardig VVE programma.

UK & Puk

Bij Uk & Puk zijn tien thema’s ontwikkeld die aansluiten bij de belevingswereld van baby’s, dreumesen en peuters. Bij elk thema zijn activiteiten uitgewerkt voor drie leeftijdsgroepen. Deze activiteiten kunnen makkelijk ingepast worden in de dagelijkse gang van zaken.

In de activiteiten is er aandacht voor de vier ontwikkelingsdomeinen: taalontwikkeling, sociaal-emotionele ontwikkeling, motorische en zintuiglijke ontwikkeling en rekenprikkels. Er worden tips gegeven voor de inrichting van de speelleeromgeving en het inzetten van materiaal.

Natuurlijk draait het bij Uk & Puk niet om lesjes geven en lesjes leren. Uk & Puk leert baby’tjes, dreumesen en peuters nieuwe vaardigheden. Door actief bezig te zijn en lekker te spelen!

Op het KDV werken wij heel het jaar door met thema’s. Om de taal bij de kinderen te stimuleren worden er bijpassende woorden gekoppeld aan een thema. Deze woorden komen terug in allerlei activiteiten zoals liedjes, boeken, knutselactiviteiten etc. Tijdens deze zes weken versieren de pedagogisch medewerkers met de kinderen de groepen, zodat het thema herkenbaar en duidelijk is. Aan het einde van de zesde week wordt ieder thema afgesloten met een  leuke ouderactiviteit.

Openingstijden

Het kinderdagverblijf De Kleine Vriendjes is op werkdagen open van 07:00 tot 19:00 uur. De locatie kent geen sluitingsdagen behalve de officiële feestdagen, zoals Koningsdag, 2e Paasdag, Hemelvaartsdag, Pinksteren, kerstdagen en nieuwsjaarsdag.

Opvangvormen

KSH KDV De Kleine Vriendjes biedt dagopvang aan kinderen in de leeftijdscategorie 0 tot 4 jaar.

Basisgroepen

KSH KDV De Kleine Vriendjes heeft 5 basisgroepen verdeeld over de begane grond en de twee verdiepingen, namelijk:

 • Babygroep, de Nijntjes met 12 kinderen (afhankelijk van aantal baby’s)van 0 tot 24 maanden.
 • Babygroep, de Kabouters met 8 kinderen (afhankelijk van aantal baby’s) van 0 tot 24 maanden.
 • Verticale groep, de Egeltjes met 12  kinderen van 0 tot 4 jaar.
 • Verticale groep, de Uiltjes met 9  kinderen van 0 tot 4 jaar
 • Peutergroep, de Beertjes met 16 peuters van 2 tot 4 jaar.

Locatie

Het kinderdagverblijf bevindt zich in een authentiek pand aan één van de mooiste lanen van Rotterdam “de Mathenesserlaan nr. 183”. Eenmaal binnen wordt u verwelkomd door de knusse ambiance van een oud pand. De groepen op de verdiepingen zijn verbonden door een karakteristieke houten trap die een extra leuning heeft zodat zelfs de allerkleinsten van ons de trap kunnen belopen. Aan de achterkant van het gebouw bevindt zich een natuurspeeltuin.

KSH KDV De Kleine Vriendjes 
Mathenesserlaan 183
3014 HA  ROTTERDAM
T : 010-2251220
LRK 181889250
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on skype
KSH KDV De Kleine Vriendjes
Mathenesserlaan 183
3014 HA Rotterdam
Nederland