Toegevoegde waarde in de kinderopvang

Met meer dan 35 vestigingen, verspreid over vijf steden in Nederland biedt Kinder Service Hotels (KSH) zowel kinderopvang als buitenschoolse opvang. Kinder Service Hotels is een dynamische organisatie, en daar ligt tegelijkertijd hun kracht aldus Darlyne Arsomedjo, regiomanager. Zij startte dertien jaar geleden bij KSH en geniet nog steeds van deze dynamische werkomgeving. “Constant inspelen op veranderingen en daarin innovatief zijn, is wat ons drijft. Op die manier kwamen we bij Aethon terecht. We waren op zoek naar nieuwe oplossingen voor de arbeidskrapte binnen onze kinderopvang en zo is deze samenwerking gestart”, aldus Darlyne.

FLEXIBILITEIT

Personeelstekort bij kinderopvangorganisaties is een landelijk probleem. Volgens onderzoek van FCB (arbeidsmarktfonds van de branches jeugdzorg, kinderopvang en sociaal werk) is de krimp van de vorige crisis nog steeds te voelen. Ook de huidige coronacrisis brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Het rooster voor de komende drie weken kan zó veranderen, vertelt de regiomanager van KSH. De huidige situatie vergt veel flexibiliteit en de flexibele krachten van Aethon zijn hierin een goede uitkomst.

Zij ondersteunen de vaste pedagogisch medewerkers van de kinderopvangorganisatie. KSH ziet de studenten dan ook niet als uitzendkrachten maar als volwaardige collega’s. Dit wordt als erg prettig ervaren door de talenten van Aethon. Zo krijgen ze de vrijheid en ruimte om zichzelf te ontwikkelen en praktijkervaring op te doen tijdens hun studie.

TOEGEVOEGDE WAARDE VOOR IEDEREEN

Praktijkervaring is iets waar de talenten vaak nog in moeten groeien. Het zijn dan ook nog geen gediplomeerde medewerkers, maar hbo-studenten. Ze worden van tevoren of vlak na hun start door Aethon getraind. De hbo-studies zijn grotendeels theoriegericht, dus die training is een welkome aanvulling ter voorbereiding op de dagelijkse werkzaamheden die ze uitvoeren. Met de nadruk op aanvulling. Bij KSH werken de talenten daarom altijd samen met een ervaren kracht en hebben ze niet de volledige verantwoordelijkheid.

De samenwerking met studenten is van toegevoegde waarde voor Kinder Service Hotels. De talenten zijn leergierig, pikken de werkzaamheden snel op en ontlasten het personeel in de kinderopvang. Het verschil tussen studenten en de ervaren medewerkers is juist waar de kracht van de samenwerking met Aethon in zit, volgens Darlyne. “Op deze manier kun je de kernkwaliteiten van elke medewerker op verschillende manieren inzetten. We proberen een divers team te creëren. En dat lukt zeker in combinatie met de talenten van Aethon.”

We proberen een divers team te creëren. Dat lukt zeker in combinatie met de talenten van Aethon. Darlyne Arsomedjo, regiomanager KSH Kinderopvang

De ervaren pedagogisch medewerkers en de talenten van Aethon vullen elkaar goed aan. Voor Darlyne gaat dat verder dan alleen het opvangen van de arbeidskrapte binnen de vestigingen. Het is een wisselwerking. Binnen KSH leren ze de studenten om buiten de theoretisch kaders te denken en de kennis van een ervaren kracht mee te nemen. Maar andersom leren ze bij KSH ook veel van de studenten. De pedagogisch medewerkers in spé kijken met een kritische blik naar het werkveld. Dit wordt als een grote plus ervaren.

“Hoe fijn is het dat iemand van buitenaf bij je komt werken en kritische vragen durft te stellen vanuit een eigen referentiekader, opleiding en leefomgeving? Wij hebben blinde vlekken. Wanneer je al enige tijd ergens werkt worden dingen gauw normaal. Iemand van buitenaf ziet dat vaak anders. Daar proberen wij als organisatie op in te spelen. Dit sluit weer goed aan bij de innovativiteit waar we naar streven binnen Kinder Service Hotels. Openstaan voor feedback en een andere weg durven inslaan.” vertelt Darlyne.

IMAGO KINDEROPVANG

Vanaf een mbo niveau 3-opleiding mag je als pedagogisch medewerker aan de slag, maar in de praktijk heb je vaak hbo-denkniveau nodig. Dit maakt het wervingsproces voor hbo-geschoolde medewerkers soms lastig omdat het beeld heerst dat er alleen maar geknuffeld en gespeeld wordt. Dit gebeurt ook, maar Darlyne benadrukt dat het veel meer is dan dat.

“Wat ik belangrijk vind, is dat men inziet dat wij letterlijk aan de wieg staan.”, vertelt Darlyne. “Er worden gewoonlijk baby’s van een aantal maanden oud bij ons gebracht. Tijdens de hele opvangperiode observeren wij het kind en hebben we nauw contact met de ouders. Vanuit die vertrouwensband kunnen we bij opvallend gedrag meteen aan de bel trekken. Die signalerende functie is cruciaal en essentieel in de kinderopvang. Vaak is deze praktijkervaring nog onderbelicht bij studenten. Maar om de link te leggen naar de praktijk heb je juist weer die theoretische kennis nodig. Iets waar de talenten heel sterk in zijn. Zo vullen we elkaar mooi aan.”

Bron: Aethon

Typ hier je zoekopdracht en druk op enter