Hoe kunnen we helpen?

Categorie├źn

Thuisquarantaine (versie 19-4-2021)

U bent hier:
<<< Terug naar vorige pagina

De Rijksoverheid werkt regelmatig de informatie bij over corona en de bestrijding van deze pandemie. Wij volgen deze informatie nauwlettend, door ontwikkelingen is het echter mogelijk dat de informatie snel wijzigt.

Hieronder informatie over thuisquarantaine zoals deze 19 april 2021 bekend was.

U treft via deze link altijd de meest recente versie aan.

Ga niet op reis. Moet u toch in het buitenland zijn? Dan gaat u meestal bij terugkomst direct 10 dagen in quarantaine. Door een coronatest te doen op dag 5 kunt u de duur van het thuisblijven verkorten. Bekijk voor hulp de Quarantaine Reischeck.

Testen om quarantaine te verkorten

U kunt zich op de 5e dag na aankomst laten testen op corona. Ook zonder klachten. Als uit de test blijkt dat u geen corona heeft, mag u uit quarantaine. U maakt de afspraak door te bellen met de GGD via 0800-1202 of via coronatest.nl. Bellen kan meteen. Een online afspraak kunt u niet eerder maken dan op dag 5.

Waarom testen op dag 5

De tijd tussen infectie en het moment dat u klachten krijgt, is meestal 5 dagen. Daarom moet u wachten tot dag 5 voordat u zich laat testen. Als u te vroeg test kunt u nog klachten ontwikkelen. Wees wel extra voorzichtig en vermijd kwetsbare mensen tot en met dag 10. Het komt namelijk heel soms voor dat mensen later dan dag 5 nog klachten krijgen.

Als u klachten krijgt na terugkeer

Krijgt u na aankomst klachten? Maak dan zo snel mogelijk een testafspraak. En wacht niet met testen tot dag 5. Is de testuitslag negatief? Dan blijft u in quarantaine omdat u nog corona kunt ontwikkelen. U kunt op dag 5 opnieuw een test doen. Als die testuitslag negatief is kunt u uit quarantaine. Maar blijf u altijd aan de algemene maatregelen houden.

Hulp en steun bij quarantaine

De Quarantaine Reischeck is een online hulpmiddel dat u helpt om de juiste keuzes te maken na terugkeer in Nederland. De Reischeck biedt een checklist zodat u kunt nagaan welke stappen u moet nemen na terugkeer van uw reis. 

In de brochure Hulp en steun bij thuisquarantaine vindt u meer informatie, tips en organisaties die helpen het thuisblijven vol te houden.

Kan niemand in uw buurt u helpen met bijvoorbeeld de boodschappen of het ophalen van de kinderen van school? Dan kunt u contact opnemen met uw gemeente. Ook het Rode Kruis heeft een landelijke hulplijn (070-4455 888) die met u kan kijken naar hulp in de buurt.

Vervoer naar huis vanaf vliegveld of station

Ga met uw eigen vervoer terug naar huis. Als u geen eigen vervoer heeft, reis dan met een taxi volgens de coronaregels. Alleen als er geen andere optie is reist u met het openbaar vervoer.  

Uitzonderingen thuisquarantaine

Voor een aantal reisdoelen en landen gelden uitzonderingen op de quarantaineregels. U hoeft bijvoorbeeld niet in thuisquarantaine als u naar Nederland reist vanuit een veilig land buiten de EU (met een laag COVID-19-risico). Of als u over de grens werkt, studeert of naar school gaat. 

Let op: quarantaine is ook nodig als u een coronaprik heeft gehad. Want u kunt het virus mogelijk nog verspreiden.

Was dit artikel behulpzaam?
0 out Of 5 Stars
5 Stars 0%
4 Stars 0%
3 Stars 0%
2 Stars 0%
1 Stars 0%
How can we improve this article?
Inhoudsopgave