Hoe kunnen we helpen?

Categorieën

Babygebaren

U bent hier:
<<< Terug naar vorige pagina

In het kinderdagverblijf van KSH Gein werken we met het programma Babygebaren.

Met Babygebaren ondersteun je de gesproken taal met handgebaren, we gebruiken hierbij de gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal (NGT).Hoewel een kind pas rond een jaar of anderhalf begint met praten is het cognitief al veel eerder in staat om te communiceren. Door het kind gebaren aan te leren, kun je deze periode overbruggen. Een kind kan al vanaf 8 maanden zelf gaan gebaren!

Elk kind wil heel graag kunnen vertellen wat het beleeft en wat het nodig heeft. Bij het nog niet machtig zijn van de taal, kan babygebaren voor het kind de manier zijn om uit te kunnen drukken wat het zo graag wil en hierdoor de anders opgebouwde frustratie helpen te voorkomen. Tevens geeft deze manier van communiceren de mogelijkheid voor het kind om met gebaren zelf een gesprek te starten en ons op deze wijze meer inzicht te geven in de interesse en de belevingswereld van het kind.

Babygebaren heeft nog vele andere voordelen: Er wordt eerst oogcontact gemaakt, alvorens een gebaar te gebruiken. Hierdoor wordt er intensiever contact gemaakt met kinderen, het gebaar vertaald in woorden, waardoor we elkaar sneller begrijpen en het kind zich gehoord en gezien voelt

De gebaren verduidelijken immers de taal als het kind de woorden nog niet goed kan uitspreken of als het meertalig wordt opgevoed. Babygebaren stimuleert daarnaast actief de taalontwikkeling van de kinderen waardoor ze op jongere leeftijd een grotere woordenschat en begrip van taal hebben. Hierdoor komen deze kinderen goed beslagen ten ijs als ze naar de basisschool gaan! We ervaren meer rust op de groepen omdat er veel minder frustratie is bij kinderen en beleven vooral veel plezier aan de wederzijdse communicatie die we hebben met de kinderen.

De reacties van ouders zijn positief, vele ouders zijn erg verrast over wat hun kind eigenlijk allemaal al begrijpt en welke verbanden het kan leggen. Voor de ouders verzorgen we, op de vestiging, oudercursussen waardoor ze ook thuis kunnen gaan gebaren met de kinderen.

“Olivia van 20 maanden komt naar me toe, ze legt haar ene handje half op de andere met de palmen naar boven. We gaan zo direct aan tafel voor de lunch, brood of warm eten en ik denk dat Olivia ‘boterham’ gebaart. Ik vraag haar verbaasd waarom ze denkt dat ze brood gaat eten, ze eet toch altijd warm? Olivia kijkt mij fronsend aan, ze loopt naar de kast, kijkt omhoog en houdt haar handen nadrukkelijk nogmaals op elkaar. Ik volg haar blik en dan begint het te dagen: ze gebaart ‘boek’! Olivia wil graag een boekje lezen! Ik pak een boekje uit de kast en vraag haar of ze die wil lezen, Olivia kijkt me met een stralende lach aan: ze is heel blij dat ik haar begrijp!”

– Kjille Soeting, pedagogisch medewerker op de babygroep, KSH Gein.

Was dit artikel behulpzaam?
0 out Of 5 Stars
5 Stars 0%
4 Stars 0%
3 Stars 0%
2 Stars 0%
1 Stars 0%
How can we improve this article?
Inhoudsopgave