Activiteiten

Activiteiten

 

 

1. Door wie worden de activiteiten georganiseerd?

Voornamelijk door de PM (pedagogisch medewerkers) zelf, door kinderen en een paar workshops per jaar worden gegeven door externe krachten. Dit laatste is zo specifiek, bijvoorbeeld paardrijden of zeilen, dat er een externe kracht voor gevraagd wordt. Verder zijn er binnen de teams van KSH genoeg mensen met allemaal eigen kwaliteiten die workshops kunnen geven.

2. Hoe ziet het activiteitenaanbod er uit?

Er worden dagelijks losse activiteiten aangeboden en minimaal 3 workshops per week. Het aanbod in een week wordt afgewisseld van o.a. creatieve, sportieve en educatieve workshops. Sportworkshops komen altijd terug, een kind moet vooral na een dag school zich kunnen uitleven, ontspannen en bewegen is dan ook een uitlaatklep.

3. Wat is de visie van KSH omtrent vrij spelen en het activiteitenaanbod?

Gedurende de tijd dat een kind dagelijks bij ons verblijft is het belangrijk dat er een balans is tussen vrij spelen en het aanbieden van gerichte activiteiten en/of workshops. Ieder kind is anders en wij willen het kind de ruimte geven om hierin zelf een keuze te maken en eigen interesses te ontwikkelen waardoor de zelfredzaamheid en zelfstandigheid van het kind  bevorderd wordt. Tijdens vrij spelen komen kinderen zelf tot prachtige ideeën waar je als pedagogisch medewerker weer nieuwe inspiratie uit kan halen. (voor een workshop bijvoorbeeld).

4. Wat is volgens KSH een activiteitenaanbod?

Onder het activiteitenaanbod verstaan wij het gericht aanbieden van (losse) activiteiten en workshops (4 tot 8 opbouwende activiteiten). Hierbij houden wij rekening met de diversiteit in behoefte, leeftijd en ontwikkelingsgebieden van de kinderen.

Door afwisseling in workshops is het kind in de gelegenheid om alle ontwikkelingsgebieden te ontdekken en uit te bouwen. Kinderen komen in aanmerking met nieuwe dingen en ontdekken wat ze leuk vinden en waar ze blij van worden. Kinderen ontdekken wat ze goed kunnen wat weer goed is voor zelfvertrouwen van het kind. Het ene kind zal goed zijn in koken, die weer in sporten etc!

In de vakanties vervallen de workshops en bieden wij thema’s aan. Deze thema’s vormen de basis voor de activiteiten en uitstapjes die in de vakanties worden aangeboden.

5. Zijn de kinderen betrokken bij het samenstellen van het activiteitenprogramma?

Ja. Vooraf wordt er gevraagd aan de kinderen wat ze leuk vinden (kringgesprekken, kindderraad). Na afloop wordt er geëvalueerd. Welke workshop vonden ze leuk, welke wordt er opnieuw aangeboden etc. Ze helpen soms mee met maken van een workshop of geven zelf een workshop voor de overige kinderen. De oudste meiden hebben bijvoorbeeld een make up workshop voor de kleuters gegeven en de jongens hebben een proefjesworkshop aangeboden. Verder hebben wij samen met de kinderen een workshop koken gemaakt, de kinderen hebben zelf een recept meegenomen en die hebben wij gebundeld en ook uitgevoerd.
NETTO KOSTEN KINDEROPVANG